2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis

BMW X5

BMW X5 yra vidutinio dydžio prabangus visureigis, gaminamas BMW automobilių koncerno. Pirmos kartos X5, su važiuoklės kodu E53, debiutavo dar 1999 m. Tai buvo BMW pirmasis sportininko tipo visureigis, taip pat žinomas kaip 4x4 Jungtinėje Karalystėje, kuris pasižymėjo 4WD su visais varančiaisiais ratais ir su mechanine arba automatiniu perdavimo transmisija. 2006 metais pradėtas leisti antros kartos X5, žinomas kodiniu pavadinimu kaip E70, pasižyminti specialiu sukimo momento galios didinančią "xDrive" visų ratų pavaros sistemą, sujungtą su automatine pavarų dėže. Savo ruožtu 2009 m X5 M modelio variantas buvo išleistas kaip 2010 m. versija.

BMW pozicionavo X5 sportinį visureigį, o ne SUV, pabrėžti jo sugebėjimus keliuose nepaisant automobilio dydžio. Kaip Lexus RX 300, X5 perėjo iš lengvųjų sunkvežimių kūno karkasinių visureigių prie kompaktiškesnių automobilių platformų. Tarp Vokietijos prabangių automobilių, nors Mercedes-Benz M-klasės automobilis nurungė X5 rinkoje, bet X5 buvo pirmasis panaudojąs naująją važiuokl. Nors Lexus RX konkurentas yra grindžiamas "Toyota Camry" sedano platforma, X5 grindžiamas BMW 5 serijos važiuokle.

Iki šiol išleistos dvi automobilių kartos, paskutinioji pristatyta 2006 metais. Savo ruožtu modelis 2011 metais buvo atnaujintas, pakeičiant bamperius varikliai buvo pakeisti į turbocharged modelius. Tiesa koncernui teko 2011 metais atšaukti dalį automobilių dėl filtrų gedimo.